Wushulajien taustaa
Wushu (Wǔ = 武, shù = 术 ) on kiinan kieltä ja tarkoittaa suomeksi käännettynä sota- tai kamppailutaitoa. Wushuksi kutsutaan tulkinnasta riippuen kaikkia kiinalaista alkuperää olevia kamppailu-, terveys- ja näytöslajeja. Kiinankielen sana wushu on kattotermi länsimaissa paremmin tunnetuille kungfulle, taijille sekä qi gongille.
Wushun voi karkeasti jakaa sisäiseen ja ulkoiseen harjoitteluun. Ulkoinen harjoittelu on lihastoimintaa ja liikkumista painottavaa ja sisäiseen harjoitteluun tähtäävä qi gong painottuu vahvemmin kehon sisäisen rakenteen hallitsemiseen ja hengitystekniikkaan. Taiji on eräänlainen välimuoto; pehmeästi suoritettu liike, yleensä painottuen ulkoiseen liikkeeseen pitäen sisäisen rakenteen ja hengityksen mukana harjoittelussa.
Perinteinen ja moderni wushu
Perinteiset kungfulajit ovat tyylejä, jotka siirtyvät alenevassa polvessa mestarilta oppilaille pitäen harjoittelun päämäärän sukupolvesta toiseen samana. Perinteiset tyylit tähtäävät tyylin säilymisen lisäksi yleensä kamppailutaidon tai terveyden kehittämiseen ja ylläpitoon.
Kungfun sisällä moderneiksi lajeiksi kutsutaan kansainvälisen wushu-liiton laatimia kilpailuissa käytettyjä standardoituja muotoja. Standardoidut muodot ovat tarkkaan suunniteltuja yhdistelmiä tietyn maantieteellisen alueen tyyleistä. Modernin wushun kilpailumuotoja ovat taolu, eli liikesarjojen esittäminen ja sanda, eli kontaktiottelu.
Kungfu
Kungfu on voimakkaimmin kamppailuun ja näytöksiin painottunut wushun osa-alue. Kungfu (kiinalaisittain Gongfu) tarkoittaa tyylejä, joissa vahvistetaan kehoa fyysisillä harjoitteilla voiman, nopeuden, notkeuden ja muun kehonhallinnan saavuttamiseksi. Monet tekniikat vaativat paljon työtä, jotta keho oppii tekemään ne oikein. Gongfu-sana tarkoittaa myös aikaa, jonka on omistanut jonkin taidon oppimiseen.
Taiji
Taiji on keskittynyttä, rauhallista liikettä, jossa kehonhallinta ja mielenhallinta ovat tasapainossa. Taijin tarkoitus on vahvistaa kehoa, mutta riippuen tyylisuunnasta, siinä voidaan harjoittaa myös kamppailullisia taitoja tai esimerkiksi kehon luonnollista rakennetta venyttäviä, avaavia ja korjaavia liikeratoja.
Taijin tarkoitus on vahvistaa kehoa. Useimmat taiji-tyylit voidaan lukea terveysharjoitteiksi, vaikka liikkeiden sovellukset saattavat olla hyvinkin käytännöllisiä itsepuolustukseen. Taijin kuuluu sekä sisäisiä että ulkoisia harjoitteita.
Sanda
Sanda on kiinalaista potkunyrkkeilyä. Kilpaileminen tapahtuu täydellä kontaktilla kypärän, hammas- ja alasuojien kanssa 10-unssisilla nyrkkeilyhanskoilla ja usein myös säärisuojilla. Ottelut järjestetään painoluokittain. Sallittuja liikkeitä ovat erilaiset lyönnit, potkut ja kaadot, mutta mattopaini ei sisälly sanda-otteluun.
Qigong
Qigong perustuu erityisesti kehon sisäisiin harjoitteisiin. Qigong on yleensä terveyspainotteista, ja siinä korostuu keskittymisen kautta oman kehon kuuntelun merkitys. Qigong tarkoittaa kirjaimellisesti ”elämänenergian työstämistä”, jonka yhteydessä on hyvä muistaa kiinankielen runollinen sävy.
Käytännössä qigong pitää sisällään lukuisia harjoitteita jotka kehittävät muun muassa hengityksenhallintaa ja lihaskontrollia, parantavat nivelten liikkuvuutta ja harjoittelijan keskittymiskykyä. Qigong on myös osa kiinalaista perinteistä lääketiedettä.